Diastase

"Tijdens de zwangerschap ontstaat er een fysiologische diastase.
Aan het einde kan deze tussen 5 cm en 9,3 cm meten !

Dit is volkomen normaal, maar na de bevalling is het belangrijk om te leren hoe je het moet beschermen.
pexels-photo-15494408-15494408.jpg

DIastase

Na de bevalling, een diastase kan verschillende risico’s met zich meebrengen:
  • zwakte van de buikspieren
  • kwetsbaarheid van de buikwand
  • navelbreuk
  • buikbreuk
  • slechte beheersing van de buikdruk

Wat is de het ?

Het is een opening die ontstaat tussen de oppervlakkige buikspieren.

Tijdens de zwangerschap wordt de buik groter en rekt hij de oppervlakkige buikspieren tot wel 15 cm uit. Vervolgens wijken ze uit elkaar ter hoogte van de linea alba om ruimte te maken voor de baby. Deze opening kan bijna 10 cm bedragen! Dit is niet pijnlijk en gebeurt dankzij hormonen.


Je kunt tijdens de zwangerschap een bult op je buik zien verschijnen wanneer je inspanning levert, zoals het opstaan uit bed bijvoorbeeld. Dit is niet gevaarlijk, maar het kan nuttig zijn om te leren hoe je met je diastase om moet gaan, zodat de opening niet verder toeneemt.

Na de bevalling blijft de diastase, maar de buik is leeg. Het kan enige tijd duren, zelfs tot een jaar, voordat de diastase verdwijnt. Dat wil zeggen dat de oppervlakkige buikspieren weer dichter bij elkaar komen. Vooral op dat moment kunnen er bepaalde risico’s optreden.

Als je de neiging hebt om abdominale overdruk te hebben tijdens inspanning zoals sporten, als je buikspieroefeningen thuis doet, als je chronische constipatie hebt, als je urineverlies hebt bij inspanning… en als je een diastase hebt, loop je het risico op een navelbreuk of een buikbreuk. Deze opening tussen de buikspieren verzwakt de buikwand en de druk in de buik wordt slecht beheerd.

Er is sprake van een diastase wanneer de opening ongeveer 2 cm is. Maar deze afstand geeft niet aan of de diastase functioneel of pathologisch is.

Wat kan je doen ?

Kinesitherapie sessies helpen om te leren hoe je je diastase kunt beheren en beschermen door deze functioneel te maken.

Ik heb een oefenprogramma, Train je Core, gecreëerd om de diepe spieren te versterken en tegelijkertijd de buik en het bekkenbodem te beschermen.

Een pathologische diastase moet helaas geopereerd worden. De chirurgen zullen je oppervlakkige buikspieren hechten en het is mogelijk dat ze je navel of zelfs je buik moeten reconstrueren. Het is ook belangrijk om na zo’n operatie te leren omgaan met de druk in je buik door middel van kinesitherapie en om goed voor de littekens te zorgen.

Afspraak

Wil je een afspraak voor je diastasis maken of heb je een vraag?

Bel naar +32 487 42 48 49 of maak gewoon een afspraak.

Ik probeer altijd in balans te blijven met mezelf.
Retour en haut